Dincoace de DA, dincolo de NU

Imagine

             Venea la ea în fiecare seară, dar nu se dezbraca niciodată. Intra în sufletul ei aşa, cu straturi de haine unul peste altul, şi tremura din toate încheieturile. Ea era îngrozită de cât de gros era îmbrăcat şi totuşi cât îi era de frig. De dincolo de “DA” se uita la el şi ar fi vrut să îl ia în braţe; i-ar fi dat toată dragostea ei ca să îi ţină de cald, şi-ar fi dat foc propriului suflet doar ca să-l facă şi pe el să simtă căldura iubirii, ar fi ales oricând mai degrabă să se piardă pe ea, decât să simtă că îl pierde pe el. Ea voia, dar el nu putea. Ar fi vrut să îl atingă, dar EL se ascundea dincolo de “NU”. Paradoxal, cu cât se îmbraca mai gros, cu atât îi era mai frig. Purta întotdeauna albastru şi venise în viaţa ei nu ca să o facă fericită, ci doar ca să îi arate cam cât de multe poate îndura un suflet. Răbdătoare, ea îl aştepta în fiecare seară…iar el venea de fiecare dată.

             Uneori îşi lăsa în cuierul de la intrare neîncrederea. Ea se dezbraca în fiecare zi câte puţin…renunţase la amintiri şi la orgolii, se descălţase chiar şi de pantofii înalţi pe care îi purta ori de câte ori voia să pară altfel decât era. Tot ce îşi dorea era că el să o vadă aşa cum este. Şi mai ales să o iubească… Credea sincer, până la naivitate, că numai căldura trupului ei va reuşi să spargă bariera rece dintre două lumi, ca şi cum o rază de soare ar fi putut vreodată să topească un munte de gheaţă. Dar nu îi mai păsa de nimic pentru că îl iubea. Da, îl iubea. Îl iubea, pur şi simplu; nebuneşte, fără speranţă, fără să ştie de ce. Îl iubea ca şi cum asta ar fi fost rostul ei pe pământ. Făcuse păcatul etern al femeii: acela de a se îndrăgosti de ceea ce ar putea fi, şi nu de ceea ce este. Trăia prezentul uitându-se în viitor…îl privea prin ochi de femeie îndrăgostită şi îl vedea într-un schilod emoţional pe bărbatul vieţii ei. “Dacă”. Dacă nu ar fi fost atât de stors, atât de secătuit de puteri, atât de rece; dacă s-ar fi dezbrăcat măcar pentru o clipă de trecut ca să îi arate cam cât de frumos ar putea fi prezentul alături de ea. Îl iubea atât de mult, încât s-ar fi mulţumit şi cu ultimele fărâme de iubire pe care le mai avea el de oferit. Uneori îl simţea aşa de rece, încât ar fi vrut să-l scuture, să zgâlţâie sufletul în el, poate doar aşa ar fi reuşit să-l readucă la viaţă. Alteori, însă, ajunsă la capătul puterilor, îşi dorea că iarna de afară să se mute în sufletul ei. Se ruga Lui Dumnezeu să o îngheţe şi pe ea, să o rupă în bucăţi şi să o împrăştie în toate zările, să o facă să dispară cu totul. Până când chiar aşa s-a întâmplat…

             Într-o zi au dispărut amândoi de pe pământ şi nimeni nu le-a mai dat de urmă. Ce s-a întâmplat cu ei nici până azi nimeni nu ştie. Poate că s-au luat în braţe şi DA l-a încălzit pe NU sau poate că s-au luat în braţe şi NU a îngheţat-o pe DA. Poate că s-au întâlnit undeva sub soare sau poate că au rămas dincolo de iubire; cert este că au sfârşit împreună.

             Dacă a fost iubire sau nu? Chiar şi în ziua de astăzi părerile sunt împărţite. Unii bat cu pumnul în masă că nu a fost iubire, ci masochism; că el căuta refugiu, iar ea se agaţa de el. Alţii pariază pe propriile suflete că da, a fost iubire, ba chiar una dintre cele mai sincere şi profunde. Pentru că iubirea nu răspunde la “De ce?”- uri şi nici nu se explică, iubirea nu dă ca să primească, iubirea nu aşteaptă iubire înapoi, ea pur şi simplu Este.

              Nici măcar eu, dragă cititorule, nu am răspunsul. Eu le-am dat viaţă, însă numai ei ştiu ce a fost… Mă gândesc, totuşi, că poate şi NU o iubea pe DA. În felul lui. O iubea fără să ştie că o iubeşte, fără ca măcar să simtă. Ca şi cum ar fi fost un dat firesc să se întoarcă la ea de fiecare dată. Ca un ceas care nu ştie de ce bate, dar mecanic şi rece se mişcă aşa cum i-a lăsat Dumnezeu rostul pe pământ. Şi ea îl aştepta…iar el venea mereu.

Despre Eva
Please don't romanticize me. I am not who you think I am.

54 Responses to Dincoace de DA, dincolo de NU

 1. Vasile says:

  Eu prefer un final mai optimist și cred că Da l-a încălzit pe Nu. Sper că Nu o iubea pe DA , numai că trecutul îl c-am împiedica să se dăruie ( cum spunea Bitman în renumita piesă a trupei Holograf: „ că dacă vreau să te iubesc trebuie să las tot ce-am avut” . Dragostea mereu învinge.

 2. Un simplu eu says:

  frumos ți cu asta e spus totul

 3. Un simplu eu says:

  frumos și cu asta e spus totul

 4. Georgiana says:

  Superb! Te admir foarte mult pentru cum scrii 🙂

 5. Oana says:

  „Făcuse păcatul etern al femeii: acela de a se îndrăgosti de ceea ce ar putea fi, şi nu de ceea ce este.” – bine/ frumos spus. Mi s-a întâmplat de câteva ori, cititndu-ți articolele, să gândesc „Da, exact așa e!” și mă întreb dacă toate femeile – de ce nu, toți oamenii – simt așa…

 6. Bravo,un blog cu adevarat frumos 😉

 7. Lotus says:

  Foarte frumos ai scris. Poza este, la fel, foarte inspirată. Răspunsul la întrebarea dacă a fost iubire este ca şi titlul: la ea DA, la el NU… 🙂 Doar că răspunsul ăsta este dat, în cazul tău, de eterna femeie… 🙂

 8. acaju says:

  nu stiu ce faci, nu stiu cum se intampla, insa de cand ti-am descoperit blog-ul astept fiecare articol, il citesc pe nerasuflate…. si culmea ma regasesc in foarte multe dintre ele
  iti multumesc ca imi oferi sansa de a ma mai destinde putin si iti promit ca atunci cand vei scrie prima ta carte, voi fi printre primii cumparatori
  ps voi vrea si autograf!

 9. Irina says:

  „NU” e nefericit. E nefericit pentru ca demult, cand viata abia inmugurea penru el, in naivitatea tineretii a promis. Acum a constatat ca promisiunea s-a transformat in temnita. Rece si rea, egoista si murdara. DA, poti sa fii calda ca o plaja tropicala! NU poate si n-o sa poata niciodata! A promis!

 10. Stanca says:

  Superb! 🙂

 11. ZAHIRA says:

  eternul pacat al femeii…:( fir-ar …

 12. catalin says:

  Pentru ca NU a inteles iubirea abia cand a vazut cat de inalta Esti,desculta. Poate ca DA a reusit sa-l scuture,sa-l zgaltaie. Poate ca Dumnezeu nu a ascultat ruga Ei. Poate ca nu…

 13. Dan Ghenea says:

  Iubirea poate fi inconstienta? O iubea fără să ştie că o iubeşte, fără ca măcar să simtă.?

 14. EU says:

  Eu zic ca pana la urma au ramas impreuna…si asa s-a nascut „POATE”

 15. ana maria says:

  Pur si simplu m-am regasit in tot ceea ce ai scris tu aici si asta, cred eu, e cea mai mare realizare a unui scriitor.Foarte frumoasa proza.Acum ma apuc sa citesc tot ce ai mai scris:D

 16. Desy says:

  …fara cuvinte!…in sfarsit,cineva care imi impartaseste gandurile si care,atunci cand eu nu reusesc sa exprim ceea ce simt,ce gandesc si traiesc,exprima pentru mine…multumesc!…biiiiig up!:-)

 17. miss Red says:

  Eu l-am rugat pe Dumnezeu ca el sa vina cu mine …si sa imi fie sot inaintea Lui si inaintea oamenilor …

 18. Elena says:

  Pur si simpu: Genial…ma regasesc in aproape toate scrierile tale, imi rascolesc trecutul dar intr-un mod placut. Bine te-am gasit Eva, felicitari!

 19. Alexandra elena says:

  Minunat!citesc cu placere!

 20. Adiana Rusu says:

  Dumnezeu nu a lasat nici un om pe lume pt a fi „mecanic si rece”, deci teoria ta cade ! DA, Dragostea misca lumea cu uriasa ei forta, de nestavilit! ai descris un blestem, pe care doar cei implicati il pot dezlega! fara incantatii sau ritualuri, e altceva, vom vedea.

 21. sebi says:

  Sa-mi bag picioru, ce ciudat gandesc femeile…

 22. DvL says:

  Un fel de.. pe aproape.. iubirea demonica.. o boala periculoasa! Te duce in lumea seducatorului si te lasa sa te pierzi.. te dezbraca de principii si orgoliu.. te pedepseste.. iti fura somnul.. te seaca de viata.. si totusi cica e iubire.. Gandim prea mult ca sa putem avea parte de iubirea.. pura.. pacat! In opinia mea.. iubirea demonica… nu e iubire deloc.. deci Nu poate iubea pe Da, dar Da nu iubea.. aia e obsesie! Dar cum obsesie suna asa urat hai sa „fardam” usor cuvintele..

  • George says:

   Iubire demonica zici…Hmmm…Niciodata nu m-am gandit la ea in felul acesta dar….sa sti ca ai dreptate….De curand mi-am dat seama de ce inseamna asta….

 23. Alexandra says:

  superb

 24. scarlet says:

  Life of zero!

 25. Ilinca says:

  Cat ma regasesc la momentul actual in cuvintele tale, mi-as dori sa pot exprima si eu la fel de bine si expresiv in acelasi timp ceea ce simt precum o faci tu. Oricum ar fi, tind sa cred ca este vorba de o obsesie sau incerc sa ma conving ca asta este pentru a reusi sa merg mai departe. Nu prea imi sta in fire sa-mi dau cu parerea dar articolul tau chiar m-a miscat si am zis de ce nu,scrii foarte frumos.

 26. ” […] se uita la el şi ar fi vrut să îl ia în braţe; i-ar fi dat toată dragostea ei ca să îi ţină de cald, şi-ar fi dat foc propriului suflet doar ca să-l facă şi pe el să simtă căldura iubirii, ar fi ales oricând mai degrabă să se piardă pe ea, decât să simtă că îl pierde pe el.”

  Cand iubim cu adevarat (cel putin noi femeile) arde o flacara in noi care vrea sa incalzeasca sufletul celui drag. Arde pana ne mistuie. De cele mai multe ori suferim pentru ca cel pe care il iubim nu ne poate iubi asa cum am vrea noi, dar suferim si mai tare daca nu l-am mai putea mangaia usor pe fata; daca nu l-am mai putea strange tare la piept; daca n-am putea sa ne jucam usor cu mainile prin parul lui; daca n-am mai rade impreuna din nimicuri, daca nu i-am mai putea saruta apasat buzele (lucru care ne taie respiratia); sufletul ne-ar fi in genunchi.
  Am tanji dupa corpul lui, dupa fiecare bucatica, fiecare centimetru … fiecare centimetru de piele conteaza sa fie atins usor sau apasat, atunci cand trupurile se unesc, pentru a putea crea o simfonie a placerii memorabila.

  ‎” Anumite gânduri sunt rugăciuni. Sunt clipe în care, oricum ar sta trupul, sufletul e în genunchi. „- Victor Hugo

 27. Cristian says:

  „Nici o fiinta umana nu o poate intelege pe alta.” Graham Green, The Heart Of The Matter.
  Tu cauti iubirea de vulturi a lui Walt Whitman … printre taratoare …
  http://www.eecs.harvard.edu/~keith/poems/dalliance.html

 28. Ana says:

  Superbe texte. Geniale! Fericitari!!!

 29. Cosmin says:

  touchy touchy

  PS: al 4 lea rand „sa il ia in brate „

 30. endorfinul says:

  Ai tras un glont in inimile celor care te citesc. Foarte frumos spus !!! Bravo !

 31. theodoratheo says:

  Imaginati-va iubirea ca pe o persoana fara chip. Chipul ei se va materializa doar atunci cand doua suflete incearca sa devina unul. Cu fiecare cuplu, chipul iubirii este altul. E in firea lucrurilor sa fie asa. Un singur lucru este comun tuturor chipurilor iubirii…durerea. Vizibila sau nu, ea este acolo.

 32. Foarte frumos… Gandesti si scrii superb. Poate ar trebui sa scrii o carte.Multi ne regasim printre randurile tale.Felicitari.

 33. Andreea says:

  Sunt romantică şi visătoare. Prefer şi eu să cred că DA l-a încălzit pe NU, că dragostea ei a topit inima lui rece. Doar că ştiu, din păcate, de mult prea multe ori NU este cel care triumfă chiar dacă este iubire, sunt prea multe lucruri puse mereu pe primul plan. Iubirea cade din ce în ce mai des pe locul doi, triumfând NU, triumfând vorbele lumii, orgoliul, teama de a simţi iubirea, de a te dărui cu totul, fără să aştepţi să primeşti înapoi. Sunt perfect de acord cu tine, iubirea nu dăruieşte ca să primească înapoi, iubirea pur şi simplu dăruieşte. Sunt genul acela de persoană care dacă îl ştie pe cel iubit fericit, este fericită şi ea.

 34. Alcide says:

  Parca ai vazut exact ceea ce mi s-a intamplat. Incredibil cat de mult ma regasesc in ce ai scris. Si s-a terminat : NU a îngheţat-o pe DA . In alta viata sper sa se termine altfel….

 35. blacklilly says:

  Din nefericire nu e cu happy end …as fi vrut … NU a inghetat-o pe DA chiar daca NU o iubea pe DA in felul lui…egoist …si intr-adevar il astepta de fiecare data si el venea de fiecare data dar acum nu il mai asteapta …pacat

 36. EElla says:

  Nu am cuvinte.Esti o explozie de cuvinte,de sentimente…nu a fost sa fie cu un sfarsit ok..ea se agata ceas d ceas d orice speranta,de oeice venire a lui in speranta k va totul k si ca el intr un final va renunta la acea raceala,acele haine ..nu a fost sa fie
  Ceva din el poate dorea dar seara d seara il retinea ceva.Stia ca ea mereu ii va deschide usa ,mereu va fi acolo gata sa l incalzeaaca
  Daca ceva nu merge de la inceput orice speranta ,orice urma de lasa k se va schimba e nula.frumos scris,frumos redactat esti o comoara felicitari

 37. madalina says:

  este fascinant stilul tau de a scrie!! Iti urmaresc fiecare articol si toate postarile pe fb si e „enervant” pentru ca a regasesc complet! Te felicit pentru acest joc de cuvinte!:)

 38. Miss Aa says:

  Superb! Sincer, consider ca Da si Nu sunt parti ale fiecaruia dintre noi, sunt ca niste picaturi ale existentei care se regasesc in sufletul tuturor si intre care viata leviteaza continuu…deci de ce ar mai conta daca Da l-a incalzit pe Nu sau Nu a racit-o pe Da cand ambii sunt bucati din universul interior al fiecaruia care se regasesc si se contopesc intr-o avalansa nesfarsita? 🙂 Eu sunt si Da. Eu sunt si Nu…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: