Prietenia dintre femei şi bărbaţi

72147_567345843305701_751869074_n

Are Samantha dreptate, chiar aşa să fie? Nu poate exista prietenie între o femeie şi un bărbat? Din impuls aş spune un „nu” hotărât şi răspicat. Poate exista o amiciţie, însă o prietenie în adevăratul sens al cuvântului nu cred că poate să ia naştere între ei decât dacă au avut deja (o tentativă de) o relaţie, atunci când s-a consumat tot ce era de consumat şi nu mai exista ceea ce numim atracţie sexuală.

Sau putem vorbi de o amiciţie de scurtă durată, asta în cazul în care unul sau ambii iubesc deja pe cineva, dar este de neevitat ca la un moment dat  măcar unul dintre ei să îşi dorească mai mult.

Însă înainte de a ne întreba dacă aşa ceva este posibil, ar trebui să definim conceptul. Putem porni de la faptul că bărbaţii şi femeile au definiţii diferite pentru termenul de prietenie, iar asta din cauza felului în care suntem construiţi. Ştiţi deja povestea cu diferenţele dintre creierul feminim şi cel masculin: femeile sunt sentimentale, pentru ele pe primul plan se afla emoţiile, relaţiile, apropierea sufletească, în vreme ce bărbaţii se raportează la lumea şi oamenii din jur prin prisma obiectelor şi a faptelor concrete.

Astfel, pentru femei prietenia e bazată pe sentimente şi trăiri, ele au nevoie de cineva în faţa căruia să îşi deschidă inima, o persoană cu care pot discuta orice, oricând, despre oricine, în timp ce, în viziunea masculină, prietenia se bazează mai întâi de toate pe fapte. Nu de alta, dar aţi văzut bărbaţi stând de vorbă cu cel mai bun prieten ore întregi despre nimic? Da, nici eu. Iar atunci… prietenia dintre un bărbat şi o femeie înseamnă găsirea unei căi de mijloc?

Nu cred că este imposibil ca un bărbat şi o femeie să fie ”doar prieteni”, dar se întâmplă destul de rar aşa ceva, este greu de obţinut şi mai ales de întreţinut. Există şanse mai mari ca prietenia să apară atunci când ea urmează unei relaţii sentimentale şi nu invers, pentru că dacă dispare pasiunea, tensiunea sexuală, atunci celor doi le va mai rămâne prietenia. Iar acest lucru se întâmplă atunci cand se respectă principiul conform căruia chiar şi într-o relaţie amoroasă cei doi trebuie să fie buni prieteni.

Ştiu că e un subiect sensibil la care fiecare dintre noi are o părere, fie pentru că am trăit aşa ceva pe propria piele, fie văzând lucrurile din afară.  Din proprie experienţă eu spun că e vital să avem în viaţa noastră un prieten bărbat. Într-adevăr, femeile sunt cele care au o răbdare infinită şi te ascultă cum despici firul în patru iar şi iar, construiesc scenarii alături de tine şi îţi oferă un umăr pe care să plângi, însă am observat de-a lungul timpului ca cele mai bune sfaturi (cel puţin în ceea ce priveşte relaţiile) de la bărbaţi au venit.

Voi ce credeţi, un bărbat şi o femeie pot fi doar prieteni? Aveţi o astfel de relaţie? Sau dacă aţi avut, de ce nu a mers?

P.S. Eliade spune asta:

„Camaraderia dintre un bărbat şi o femeie tânără este posibilă numai dacă amândoi sunt foarte inteligenţi sau dacă amândoi iubesc. Altminteri, este o simplă tovărăşie mai mult sau mai puţin insipidă, foarte puţin interesantă sufleteşte, sau o etapă preliminară a unei legături tot atât de puţin interesante. Iar prietenia între un bărbat şi o femeie tânără este, de asemenea, un mare vânt, cu majuscule, dacă nu e alimentată de inteligenţă şi susţinută de dragostea pe care fiecare din ei o poartă unei alte persoane.”

Despre Eva
Please don't romanticize me. I am not who you think I am.

64 Responses to Prietenia dintre femei şi bărbaţi

 1. Alla says:

  Da! Poate exista prietenie dar doar atunci cand nu intervine „indragosteala” din partea ei sau a lui. Da, eu am trecut prin asta si timp de 1 an mi-a fost cel mai bun prieten pana cand m-am indragostit si atunci …s-a rupt :). Acum daca stau sa ma gandesc poate ca nu mi-a fost prieten asa cum pretindea ci era doar „nevorbit” in relatia lui.

  • jenica35 says:

   Ai dreptate.Si eu am avut o prietena buna de vreo 2 ani,statea cu cineva dar in ultimul timp am inceput sa simt mai mult pt ea(nu i-am zis nimic si n-o sa-i zic niciodata ce simt)si am intrerupt din proprie initiativa prietenia,dintr-o data,fara sa zic nimic si cred ca ea a inteles fiindca nu m-a mai apelat.Poate si ea era ,,nevorbita” in relatia ei.:)

 2. IulianJ says:

  „Between men and women there is no friendship possible. There is passion, enmity, worship, love, but no friendship.” Oscar Wilde
  Se pare ca au fost mai multi cei care gandeau la fel.
  Uite si o parere masculine: http://iulianjuhasz.blogspot.ro/2010/08/dragoste-intre-prieteni.html

  Am scris despre asta, demult, ce-i drept. Se pare ca in final femeile si barbatii nu sunt atat de diferiti, cand vine vorba de dragoste vs. prietenie, cel putin.

 3. EuGen says:

  Imi pare rau sa te contrazic aici, insa tu chiar nu cunosti barbatii, cel putin din punctul de vedere al legaturii de prietenie dintre ei.
  Fix aici „dar aţi văzut bărbaţi stând de vorbă cu cel mai bun prieten ore întregi despre nimic? Da, nici eu”. Vorbesc strict din propriile-mi trairi acum si este doar opinia mea!
  Sunt insa complet de acord cu opinia ta si implicit a lui Eliade, in legatura cu prietenia dintre barbat si femeie. Din nefericire, prea putina inteligenta disponibila prin societate de ambele parti (nu ma refer strict la Romania aici). Ma mandresc totusi cu faptul ca am adevarate prietenii cu anumite fete (chiar daca le privesc ca pe niste invatacei).

 4. lucianpintilie says:

  Cu siguranta,da ! Eu ma mandresc cu o frumoasa relatie de prietenie ,sincera si neconditionata! Depinde de educatie,depinde de mediul in care traiesti,felul tau de-a fi,limitele pe care ti le impui si tot asa .

 5. Sincer, din punctul meu de vedere nu cred ca exista, am avut odata o asa numita relatie de „prietenie” cu un baiat care mai apoi s-a „destramat” deoarece el vroia mai mult de atat, iar eu il vedeam pur si simplu ca pe un prieten, chiar nu vroiam mai mult. Iar acum mai am doi prieteni baieti, dar aici deja intervine chestia ca a fost deja ceva intre noi, cu amandoi am avut o „relatie” ca iubiti care a tinut mai mult sau mai putin timp, dar tot timpul se mai glumeste si se mai aduc in discutii anumite subiecte „despre noi”. In schimb mi-as dori sa existe, si sa se bazeze strict pe prietenie, altfel este cand vorbesti cu un baiat sau cand te sfatuieste un baiat decat o fata.

 6. amira says:

  Da, sunt de parere ca exista asemenea gen de prietenie. Sunt intr-o astfel de relatie de 3 ani. Am avut si noi suisuri si coborasuri, ca orice prietenie, si poate a existat din partea fiecaruia un moment in care sentimentele si hormonii au luat-o razna, dar odata depasite acele praguri, am ajuns unde suntem azi. Imi este prieten, frate, tata, cel mai bun confident si primul pe care il sun atunci cand fac ceva de care sunt mandra (sentimente si fapte ce se petrec reciproc). Il iubesc si incerc in fiecare clipa sa il ajut sa creasca, sa se dezvolte si sa se gaseasca pe sine insusi, sa fie fericit, iar el, la randul lui, imi ofera aripile care ma duc spre cele mai inalte culmi. Este o relatie bazata pe respect reciproc si pe respectarea opiniilor celuilalt, chiar daca nu coincid (de cele mai multe ori). Vorbind din punctul de vedere al unei fete, o relatie de prietenie cu un baiat este mult mai pura, mai sincera, stiu sigur ca nu ma minte si nu are interese ascunse, ca nu este invidios pe mine cand mi se intampla un lucru bun, fapte de care m-am lovit in prieteniile cu fete pe care le consideram apropiate ca pe niste surori. Acest tip de prietenie este ca o loterie, dar ca sa ai sanse sa castigi trebuie macar sa joci.

  • Adina says:

   Bărbatul are puță pricepi?Daca au existat momente in care hormonii au luat-o razna și spui tu ați rezolvat te înșeli.De acolo trebuia sa înțelegi ca nu exista prietenie între bărbat si femeie fără un interes ascuns din partea unuia dintre voi,de obicei a bărbatului.Prietenul tău are un gând ascuns care nu ți-l va spune niciodată de frica sa nu te piardă pricepi?Ce e așa greu de inteles?Femeia are păsărică si bărbatul puță!Va exista atracție sexuală din partea unuia mai ales a prietenului s-au anumite sentimente cu siguranța nu de prietenie.E legea naturii🤣

 7. ballzohard says:

  Samantha are dreptate. 🙂

 8. serenade 18 says:

  După părerea mea, nu poate exista prea mult timp o prietenie între un bărbat și o femeie, poate doar o amiciție. Cred că și atunci când pare că există, unul din cei doi speră la mai mult. .

  • serenade18 says:

   Revin la comentariul meu de mai sus şi spun că există prietenie între un bărbat şi o femeie, personal am avut exemple în viaţă când m-am înţeles mai bine cu bărbaţi decât cu femei. Am avut un iubit cu care am rămas prietenă foarte bună şi ne respectăm reciproc fără să mai fim iubiţi, dar suntem prieteni. Personal m-am înţeles totdeauna mai bine cu bărbaţii decât cu femeile. Deci poate exista prietenie între bărbaţi şi femei.Dar cea mai frumoasă prietenie ar trebui să fie cea pe care o ai cu perechea ta, cu cel pe care-l iubeşti.

 9. Lii says:

  Evident ca si aici sunt pareri pro si contra. Dar de ce te intereseaza atat de mult parerea altora dsp asta? Adica eu chiar am un prieten foarte bun, as putea spune CEL MAI BUN din copilarie chiar. Nu ne-am indragostit, nu am facut sex, este cel mai bun prieten. Dar asta nu inseamna ca o sa aiba si altcineva asa ceva. Suntem unici… alte tipe au prietene foarte bune, poate…eu aici nu am asa mare noroc 😛

 10. Miha Rusu says:

  exista.

  insa eu fac clar distinctia intre amicitie si prietenie.

  prietenia adevarata exista la fel de rar intre barbat si barbat ca si intre femeie si femeie sau femeie si barbat. Intr-o relatie de prietenie adevarata mereu exista unul care spera mai mult, unul care da mai putin, unul care asteapta mai mult. Prietenia fie simpla, intre persoane de acelasi gen, fie mixta, intre persoane de sex opus, presupune asumarea riscului de a suferi si dezamagiri la un moment dat si asumarea responsabilitatilor imense implicate de cheltuielile de intretinere enorme, cheltuieli constand in timp, energie psihica, etc.

  amicitia in schimb….e ceva ce nu necesita mari expectante, nu se contorizeaza in detaliu implicatia fiecaruia, e o relatie lejera si confortabila

 11. Prietenia între sexe este extrem de rară. Şi cred că mai degrabă ai cita-o pe Carrie aici, care era prietenă cu un gay. Oricât am încerca să ne coordonăm gândurile spre o relaţie constructivă, de amiciţie, intră în joc nişte instincte mult mai greu de manipulat. Dacă „amicul” tău îţi priveşte decolteul şi apoi de bâlbâie… Dacă te simţi atrasă de el, deşi nu e tocmai frumuşel… Sunt hormoni la mijloc! O spune o tipă care nu prea înghite tipele şi care a încercat nenumărate prietenii cu bărbaţii: da, prietenia între femei şi bărbaţi există, dar se risipeşte ca o ceaţă atunci când îi sună ceasul. Deci…search for a gay, girls!

 12. just_me says:

  S-a intamplat o singura data in viata mea sa fiu prietena unui astfel de barbat ! Eram amandoi de aceiasi varsta ,respectiv 27 ani, el fiind fratele celei mai bune prietene… in timp a devenit cel mai bun confident al meu si eu a lui , a fost umarul care mi-a primit suspinele de fiecare data fara sa comenteze si singurul barbat care m-a tinut vreodata in brate in pat fara sa se gandeasca la sex .Este foarte adevarat ca amandoi eram indragostiti de persoane diferite si la fel de adevarat este si faptul ca amandoi esuasem lamentabil in aceste relatii.Finalul ?In cele din urma a plecat in strainatate , in timp a cunoscut o alta fata cu care s-a casatorit si are un copil.Eu m-am retras asa cum era de asteptat pentru ca nu am dorit sa-i creez probleme.Dar uneori in sufletul meu… atunci cand am o problema foarte grava… simt lipsa mainilor care imi stergeau lacrimile si-a glasului acela cald care spunea de fiecare data …zambeste , maine este o alta zi!

  • Musette says:

   Nu vad ce te impiedica sa continui prietenia la distanta, adica prin e-mail sau messenger, sau chiar telefon. Daca tu spui ca a fost o prietenie sincera, fara implicatii erotice, nu vad ce probleme ai fi putut crea. Nu stiu de ce spui: „dupa cum era de asteptat, eu m-am retras „, ca si cand ai fi fost o rivala, sau o fosta iubita. Esti absolut sigura ca nu a fost mai mult decat o prietenie ?

   • justagirl says:

    o impiedica, cel mai probabil, sotia lui, care cu siguranta nu ar intelege o astfel de relatie, oricat de sincera ar fi ea. astfel, ca sa nu ii creeze lui probleme, s-a retras. e foarte trist..dar din respect, iubire si dorinta ca lui sa-i fie bine, nu prea e de ales.

 13. aglaiarosu says:

  „just friends” – concept prin care borfeta-americanca refuza plata dupa ce prin seducere l-a fraierit pe sucker de bani, proprietati, favoruri pt. functii, etc.

 14. claudecs says:

  Exista femei pe care le simti ca pe surori. Cu alea poti fi doar prieten. Mai exista si cele care nu te atrag fizic dar cu care poti vorbi despre lucruri destul de putin populare printre barbati, gen psihologie. Si cu alea poti fi prieten. Si a treia categorie, femei care te-au refuzat si pentru care, intre timp, ti-ai pierdut interesul fizic, tot asteptand sa se razgandeasca. Si cu astea poti fi prieten. Cu restul, nu 🙂

 15. Anatolie says:

  Normal că există! Asta ca și cum ați întreba daca există sau nu, ”Oul”. Ea există, doar că are și un termen de expirare. În mare parte, acel termen, depinde de, cât de des se văd acești prieteni. Întrebarea ar fi, cât durează o prietenie dintre un băiat și-o fată. Dacă se văd des – termenul e mai mic. Dacă mai răruț – poate dura și-o viață. Părerea mea e că, dacă acești prieteni sunt și ca, cei mai buni prieteni unul pentru altul, atunci ar fi și normal ca prietenia lor să evolueze, într-un cuplu frumos.

 16. Dorian Gray says:

  Interesant, merita vazut.

 17. Ploaia says:

  Doar daca sunt gay sau unul din ei e prea urat:) . Glumesc, cred ca exista dar nu poate fi ceva intim ca si intre 2 persoane de acelasi sex. Sa spuna o fata ca ” prietena” ei cea mai buna e de fapt un baiat fara ca unul din ei sa fie gay sau sa aiba alte sentimente decat cele afisate, mi se pare dificil de crezut.

 18. Sophie says:

  Ah, Eva am tot cautat citatul asta! Acum vreo 5 ani l-am citit si mi-am sunat cel mai bun prieten, incepand conversatia cu :” baai, fii atent ce zice Eliade, suntem foarte inteligenti!!!”

 19. Musette says:

  Am incercat sa fiu prietena cu un barbat insurat, de aceeasi virsta cu mine, spun incercat deoarece toate eforturile veneau numai din partea mea, el nefiind dispus sa -si deschida sufletul in fata mea. Am vorbit zilnic pe mess patru ani , limitandu-ne strict la faptele de zi cu zi, la problemele cotidiene , fara sa intram in intimitati si despicarea firului in patru, deoarece se eschiva de cate ori intram in asemenea detalii. Barbatilor nu le place sa vorbeasca despre sentimente si emotii, stiam asta, dar mie imi facea bine sa vorbesc cu el. L-am sustinut moral in toate clipele grele, inclusiv boala.
  Intr-o zi, din senin, mi-a spus ca lucrurile nu mai merg in casnicia lui si ca vrea sa divorteze si chiar contactase un avocat. Motivele nu conteaza , de fapt nici nu a insistat asupra motivelor. L-am sfatuit prieteneste sa se gandeasca la copil si i-am spus sa mai astepte, sa nu faca gesturi pripite pe care le va regreta. Totusi, el a divortat, iar dupa un timp m-am trezit sperand ca s-ar putea ca intre noi sa fie ceva mai mult decat o prietenie, acum ca era liber….I-am scris pt prima data dupa patru ani ca vreau sa ne intalnim la o cafea si sa vorbim despre ale noastre ca doi prieteni normali. Mi-a spus ca nu are timp.
  Dupa cateva luni, i-am marturisit ca sunt indragostita de el si ca as vrea sa incetez toate dialogurile, pentru ca eu simt ca aceasta relatie nu duce nicaieri, ca e un drum infundat. Mi-a raspuns ca ii pare rau ca prin dialogurile noastre zilnice m-a facut sa ma indragostesc de el, ca ma admira, ma respecta, dar ca sunt doar o prietena . L-am intrebat daca are pe altcineva si a recunoscut ca are. Pe cineva mai tanara cu 20 de ani, cum altfel ? M-am simtit umilita si tradata intr-un fel ( stiu ca nu era rational). A doua zi l-am scos din lista de mess si din telefon.
  Alta prietenie mai substantiala cu un barbat nu am avut, dar dupa patruzeci de ani de viata sunt inclinata sa spun ca nu poate exista prietenie adevarata intre un barbat si o femeie, decat daca barbatul este gay.

 20. Colors says:

  Foarte interesant subiectul. Si delicat in acelasi timp…dar asta depinde de la caz la caz!

 21. Dax47Ro says:

  Inseamna ca voi chiar nu intelegeti conceptul de prietenie sau sunteti incapabili de a avea prieteni fara a avea un interes bine stabilit pentru acea prietenie. Eu am o gramada de prietene, amice fara sa le fi dorit vreodata sexual. Cu una sunt prieten de vreo 10 ani si ne stim toate secretele si mai sunt si altele pe langa. Depinde de tipul de personalitate al fiecaruia. Unii nu sunt capabili sa fie prieteni nici cu persoane de acelasi sex sau doar cu persoane de sex opus, precum cunosc unele femei care n-au nici un prieten femeie pentru ca nu le suporta. Lumea e diversa si fiecare are ideile, piticii si afinitatile personale.
  Insa sa afirmi ca domn`le , NU exista prietenie intre barbati si femei tre sa fii plecat sau complet ipocrit, pentru ca majoritatea dintre voi aveti prieteni si barbati si femei.
  In primul rand incercati sa va definiti voi termenul de prietenie. Daca nu reusiti, cautati in dictionar si comparati apoi cu ce aveti , ce faceti si cu cine relationati in viata.

  Daca descoperiti ca de fapt nu aveti nici un prieten de sex opus, inseamna ca aveti ceva probleme la etajul superior pe partea de relationare sociala.

  Se zice ca barbatii ar fi cei care n-ar fi capabili sa fie prieteni cu femeile, pentru ca natura i-a construit ca sa f*** cat mai multe femei si vezi doamne din cauza asta nu se poate sa fie prietenie sincera intre sexe. Contrar a ce spun revistele de femei , noi barbatii nu futem tot ce misca, nici macar mental. Avem destule lucruri la care ne gandim si de obicei sunt mult mai practice, reale si folositoare.

  Insa toti avem nevoie de prieteni de sex opus pentru a avea o viata echilibrata, pentru ca intotdeauna e bine venita si o parere de la sexul opus, plus ca sunt si alte beneficii in a avea prieteni de sex opus ( te mai cizelezi in comportament, iti poate face cunostinta cu diverse persoane de sex opus – si poate asa iti cunosti jumatatea, sau din contra, te pune in garda ca sa nu pici de fraier, poate sa te ajute profesional, culinar, etc )

  Cei care nu trec de bariera sexuala si considera ca sexul e singurul liant intre barbati si femei, zic eu ca au mai multe probleme decat cred ei – in termeni juridici se numeste sexism. Ca sa nu mai zic ca la munca relationati cu multi barbati si femei : ii doriti pe toti ?

  Partea a doua : prietenia de dupa sex sau de dupa o relatie. Exista anumite persoane in viata cu care poti relationa strict ca prieteni dupa o relatie amoroasa sau dupa una sau mai multe partide de sex. Am trait asa ceva in ultimii ani si pentru ca suntem adulti (plus distanta mare dintre tari, orase, cariere , idealuri ) am reusit sa pastram o relatie de prietenie mai mult sau mai putin apropiata, dar strict intre granitele unei prietenii (fara sex, fara aluzii si discutii sexuale).

  Am uitat sa mentionez ca o cerinta obligatorie intre o astfel de prietenie este respectul de sine si respectul fata de celalalt.

  Iar discutia e lunga.. insa realitatea e una singura : Da, exista. Acuma depinde de fiecare cum vede sau se autosugestioneaza sa vada lucrurile conform propriei constiinte sau cum a fost invatata sa creada, pentru ca multi cred ceea ce le zic altii ca ar trebui sa creada si sa gandeasca.

 22. Miruna says:

  Da exista prietenie intre un barbat si o femeie, drept exemplu sunt eu si cel mai bun prieten al meu. 🙂

 23. Ilasca Iuliana says:

  Poate exista atata timp cat cei doi sunt destul de intelepti. Eu ma mandresc cu o prietenie frumoasa de 5 ani de zile cu un baiat. Intr-adevar a fost o perioada cand amandoi am simtit ceva mai mult, dar am depasit acel moment. Eram destul de imaturi dar totusi am stiut ca daca ne lasam purtati de val o sa stricam prietenia. Si chiar el este un barbat foarte inteligent si frumos din multe puncte de vedere, dar am invatat cu timpul sa ne vedem ca doi frati.

 24. Mara says:

  Da, eu am vazut bărbaţi stand de vorba cu cel mai bun prieten ore intregi despre banalitati si femei conversand mai putin (‘celebra expresie ‘ putin si bun’ 🙂 ), deci prin urmare fiind mai degraba cerebrale decat sentimentale. Sunt convinsa de faptul ca nu putem generaliza cand vine vorba de a defini femeia si barbatul, nu exista o definitie standard, chiar tinand cont de caracteristicile native individuale.
  In ceea ce ma priveste, pana in prezent, relatiile de prietenie cu barbatii s-au finalizat deja in diverse ipostaze, pe cand cele de amicitie – niciodata 🙂

  Bravo Eliade! Intelepte cuvinte! 🙂

 25. Bogdan says:

  Mi-a placut la nebunie ca tu, Eva, un specialist recunoscut de sex feminin in relatii, ai spus ca cele mai bune sfaturi despre relatii vin de la barbati. Awesome moment for men everywhere!

 26. drstoica says:

  Îndrăznesc să cred că, în viața mea, am avut deopotrivă la fel de multe și bune perioade cu un „cel mai bun prieten” printre femei ca și printre bărbați. O singură dată am trecut „dincolo”. Din fericire, ulterior, prietenia s-a păstrat nealterată.
  Deci, se poate. Doar că depinde foarte tare de realitatea interioară a fiecăruia. Ce nu înțelege, mintea omului spune că nu există.

 27. roxana says:

  Exista prietenie intre un barbat si o femeie….eu am o relatie la distanta, iar cel mai bun prieten al meu sta usa in usa cu mine….ne intalnim mereu,avem program impreuna,insa nu este nimic din partea niciunuia dintre noi….nu am fost impreuna si nici el nu da vreun semn ca ar avea vreo asteptare din partea mea….;) asa ca nu mai generalizati,sunt cazuri si cazuri…

 28. Pingback: Prietenia dintre femei şi bărbaţi | mitusca

 29. Dany says:

  Eva cum ar fi ca tu in primul rand ca sa dai definitie termenului de „FEMEIE”. Din punctul meu de vedere rar mai gasesti FEMEI cu adevarat. Uita-te in jur, o mare parte dintre fetele de la 16-30 sunt pur si simplu niste fetite infantile cu un comportament de copil, manipulate si atrase de superficialul cotidian. Femei? Poate ca sunt fiinte feminine dar nu FEMEI. A fi femeie inseamna cu totu altceva decat ce vad eu in jurul meu. A fi femeie inseamna sa fi independenta, puternica, cu capul pe umeri, sa sti ce vrei in viata, sa fi constienta ca ai un anumit efect asupra barbatilor dar sa nu abuzezi de el doar pt a manipula si intriga, a fi femeie inseamna sa te comporti fin, elegant, sa fi responsabila si constienta ca ai un rol special dat de Dumnezeu in viata asta terestra pt ca tu dai viata. Cate femei gandesc asa?? Si acum compara tu ce am spus eu cu fetitile astea de astazi care se f** pe un hamburger sau se imbata si se drogheaza printre cluburi sau fetele pt care numai Lipgloss-u e cel mai bun prieten, sau telefonu mobil, sau rochitele si fustitele, care vor sa fie tot timpul admirate pt ca sunt niste narcisiste si sufletele lor sunt inchise si fara expresivitate si doar prin asta ele pot exista, altfel lipsa de atentie le-ar face sa sara in fata unui tren. Sa nu crezi ca am ura pe aceste persoane, in nici un caz, mie dor de o femeie cu adevarat si ma intristeaza ce vad in jur. Mi-e dor de oameni cu caracter in special cele de sex feminin si m-am saturat de fetite care vad un barbat ca pe un clovn de care se folosesc atata timp cat le distrezi. Sti cum e daca intrebi o femeie de barbatul lor ideal, toate femeiile spun ce si-ar dori de la un barbat dar nu am auzit pe una sa spuna ce poate oferi ei barbatului, inafara de sex. Sexul e banal pana si copii de 16 ani il fac. Dar sa te simti iubit si sa oferi in aceasi masura acest sentiment e dificil si tine de o sensibilitate extraoridnara din partea ambilor parteneri de relatie indiferent de ce tip de relatie au. Tu vorbesti mereu din ipostaza unei femei si diferentiezi dar lucrurile sunt in egala masura relevante pt ambele sexe. Nu exista o diferenta de sensibilitate sau nevoi intre barbati si femei. Sa fim seriosi. Tot la ce te referi e cat se poate de uman. Insa daca tu intrebi daca este posibil ca o femeie sa fie prieten cu un barbat atunci ma repet si te intreb: care femei? Daca imi arati o Femeie (cu F mare) o sa-ti spun ca DA, este posibil. Este posibil dar acea „Femeie” este una la o mie si pt ca pt a avea o asemenea relatie cu o Femeie presupune ca amandoi sa fi trecut prin niste procese mentale mai ample,prin niste experiente de viata care sa ii trezeasca pe amandoi la realitate. Deci pt a avea o asemenea relatie amandoi trebuie mai intai sa fie oameni maturi in toata firea. Fiecare interactiune fie cu persoane de sex opus sau sex comun ne ofera noua sansa de a ne descoperi pe noi insusi. Dar omul e comod si asteapta ori sa i se dea totul mura in gura ori se trezeste dupa anumite drame petrecute, relatii esuate si asa mai departe. Totul absolut totul incepe de la tine. Sti cum se spune „Tu esti capitanul pe vasul vietii tale”. Numai bine
  ps: Poti inlocui mai sus cuvantul Femeie/Femei folosit de mine mai sus cu cuvantul „Barbat/barbati” mesajul nu se schimba.

  • azi eu! says:

   Prietene imi pare rau ca esti atat de dezamagit de femeile din jurul tau, cred ca mai degraba „conceptul” tau despre femei este inadaptat societatii in care traim. In apararea noastra, a femeilor, as putea sa spun ca asa sunt cele cu care tu ai avut sau ai de- a face. Banuiesc ca- ti dai seama ca acelasi lucru il spun si femeile, alea ideale care le- ai descris, despre barbati…toti sunt niste misogini neseriosi si imaturi care nu se gandesc decat la sex, mancare si alcool. Dar nu e asa. Am avut si eu partea mea de dezamagire legata de barbati, dar cu toate astea nu generalizez pentru ca nu este corect, nu am cunoscut toti barbatii din lume, nici nu vreau si nici nu am cum. Stii cum e…poate nu cautam unde trebuie!

 30. Acum depinde cat de mult te referi la pritenie intre femei si barbati. Daca este prietenie asa mai la distanta si nu chiar de „hai sa mergem la un drink dupa munca” , atunci poate e posibil….

  Dar din faptele mele reale, eu sunt convinsa ca nu este posibila prietenia intre femei si barbati. Cel putin in cazul meu. Mereu am preferat sa fiu inconjurata de amici barbatii pt ca ma intelgeam mai bine si nu prea exista geloziile si chestile care exista intr-o prietenie cu o fata, dar dupa nenumarate incercari mereu a intervenit ceva atractia si sentimentele.

  Hai sa fim realisti, cand te imprietenesti cu cineva e pt ca iti place cum gandeste si cum este persoana aceea si daca un baiat vede asta la o fata si + mai e si frumoasa…ce il opreste sa fie atras de ea…e inevitabil.

  Concluzia mea : Cu cat mai mult ma atasez de un baiat avand numai intentii de fiind amici, mereu apare ceva care strica planul.

 31. touché…la un moment dat cred ca intervin alte sentimente, precum si atractia fizica

 32. evelinaele says:

  Eu cred ca o femeie poate fi doar prietena cu un barbat. Este nevoie ca femeia sa isi cunoasca limitele. Barbatii incearca dar ramine la alegerea femeii…

 33. xcoco says:

  bullshit, esti prea gay si prea sclav daca te imprietenesti cu femei. femeile sunt pentru sex nu pentru prietenie. cainii sunt pentru prietenie.
  cu femeile faci sex nu stai sa le asculti prostiile si sa plangi/sau sa planga pe umaru tau.
  ca poate tu ai impresia ca ii pasa de tine daca stati si plangeti impreuna, dar nu, ea doar se foloseste de tine, se descarca. altfel, ar fi facut si sex cu tine dupa ce plangeati, ca doar stie ca iti place sexul.
  nu va mai lasati folositi.

 34. Johanna says:

  citesc cu drag blogul tau, dar acest articol este din punctul meu de vedere un adevarat dezastru. DIn proprie experienta spun ca exista prietenie adevarata intre fata si baiat. Am plecat la facultate in straintatate. Si locuiesc cu prietenul meu cel mai bun de la scoala. De peste 10 ani suntem prieteni apropiati, acum locuim in acelasi apartament si niciodata nu a avut nimeni niciun interes la celalalt si nu si-a dorit un alt tip de relatie. Serios. De ce pare asa de greu de crezut? De ce sa nu poata exista o prietenie intre fata si baiat la amturitate, ca in copilarie. Fara atractie sexuala..?

 35. Se spune ca dragostea este de fapt prietenie invaluita in foc si pasiune. De aici probabil si ideea ca prietenia de fapt este tot o legatura afectiva si de la afectivitate la tensiuni sexuale si emotionale e doar un pas. Cred ca a generaliza despre asta e gresit si cu siguranta fiecare dintre noi avem cazuri care „bat” ideea ca prietenia dintre un barbat si o femeie este aproape imposibila. Am si eu cazurile mele de prietenii cu barbati si da, trebuie sa recunosc ca cel mai bun prieten mi-este chiar viitorul sot insa am si prieteni de sex masculin, dar ca prietenia sa nu se duca pe un drum mai „abrupt”, avem limite pe care le stabilim constient si inconstient de la inceput. Dorinte… eh, astea e partea a doua. Imaginatia lucreaza oricata limitare ar fi impusa. Dar da, dupa parerea mea exista prietenie intre barbati si femei.

 36. themenes says:

  Heh, e o tema foarte picanta, am avut nu odata ocazia sa dau peste aceasta dilema. Si in ambele cazuri s-a primit ca eo am vrut mai mult, si cind am realizat aceasta si i-am spus lor, s-a incheiat prietenia. A doua oara, ajuns in exact aceasi situatie, cind fata cu care ma intelegeam extraordinar de bine, a inceput a deveni ceva mai mult decit un prieten, ea a ales pe un alt prieten de al meu, cu care mi se parea ca erau destul de distanti, atunci, eo am ramas distrus, insa am inteles faptu ca de la mine ea dorea doar o satisfacerea sufleteasca, una doar din vorbe, si, am acceptat aceasta. Acum pot spune ca suntem totusi prieteni foarte buni, si cind ne vedem putem discuta ore intregi despre nimic, insa in interiorul meu totusi ceva vrea, asteapta, mai mult, ceva, ce nu voi primi de la ea niciodata.

 37. Savedarkart. says:

  Nu stiu ce sa zic..exista prietenie..insa depinde de cei doi.
  De cele mai multe ori ajungi sa il vezi pe cel de langa altfel:-? tocmai pt ca iti e prieten foarte bun si te cunoaste, te intelege si tot asa..ajungi la concluzia ca ati putea incepe o relatie frumoasa si v-ati potrivi. Cam asa incepe totul..ai impresia ca o sa iasa pt ca va cunoasteti si ati fost prieteni, insa de multe ori nu e asa si e pacat pt ca se duce si prietenia.
  Insa sunt si cauzuri in care totul se termina frumos si te bucuri ca ai facut pasul, adica relatia reuseste si esti mandru de final..casatorie, copii..fericire. 😀
  Depinde de persoana si de cum percepe fiecare schimbarea, poate sa fie placuta schimbarea sau poate sa fie neplacuta si sa ajungi la concluzia ca nu l-ai cunoscut niciodata pe partener.
  Poti sa traiesti o dezamagire socanta..
  Nu e ok sa amestecam treburile astea..desi de multe ori parca nu putem sa ne stapanim.

 38. sfeelings says:

  Da, se poate. Si spun acest „da” hotarat pentru ca eu am parte de asa ceva. Imi este cel mai bun prieten de aproape doi ani si mi-a fost alaturi neconditionat. Cu el simt ca pot vorbi ore in sir despre tot ce imi trece prin minte si despre fiecare durere pe care o am, iar la final el va sti cum sa ma consoleze si cum sa stearga acea tristete, lasandu-mi de fiecare data un zambet cald pe buze. Insa este foarte important de mentinut faptul ca, intr-adevar, am ajuns sa fim asa, doi camarazi ce merg umar langa umar fara a cere nimic mai mult, intrucat atractia fizica a disparut dupa cateva incercari de relatie nereusite. Dar nu imi pare rau pentru ca in acest moment am cel mai bun prieten care poate exista.

 39. Flavia says:

  Eu cu prietenul meu (da, prietenul,nu iubitul!) glumeam mereu ca ceea ce există între noi este o dereglare a mamei naturi, că nimeni nu poate explica relația dintre noi doi! Ne cunoaștem de 12 an și suntem prietenul cel mai bun al celuilalt. Nu, să nu crezi pentru nicio secundă că băiatul este băgat adânc in friendzone. Te rog, lasă-mă să cred că ești capabilă să înțelegi că noi doi nu avem niciun fel de atracţie sexuală. Ne face placere compania celuilalt. Putem sa stăm ore in sir fără să discutam nimic si tot nu ne-am plictisi. De-a lungul anilor am dat amândoi peste situații jenante, toate cunoștințele noastre nu înțelegeau ce fel de relaţie avem, cum de nu simțim niciun fel de atracţie fizică între noi, de ce nu suntem împreună, iar amândoi am fi răspuns strâmbând din nas ” Nu poți să înțelegi, de-abia putem noi.” Amândoi iubim, avem persoane la care ținem enorm si nu avem nicio reținere să ne amintim unul altuia de ei. Poate nu o să dincrezi, dar el este tot ce mi-am dorit de la un frate și vice versa. Dacă măcar o mică părticică din tine are încredere în ce ți-am povestit, atunci tocmai ai dovada că se poate. Există prietenie între femeie și bărbați. Și ..La naiba, este cel mai tare sentiment din lume..

 40. A says:

  Iar Friedrich Nietzsche spunea, tot in acelasi sens cu Eliade, „A woman may very well form a friendship with a man, but for this to endure, it must be assisted by a little physical antipathy.”

 41. Cris says:

  Trebuie sa te contrazic. Intre o femeie si un barbat exista prietenie, fara a urma o relatie, sau fara sa fi fost ceva mai mult in trecut. Eu traiesc o astfel de experienta si spun cu mana pe inima ca nu s-a intamplat niciodata nimic intre noi si nici tentative nu au fost, desi ne cunoastem de ani buni. In concluzie, DA, exista prietenie intre o femeie si un barbat!!!

 42. ramona says:

  da draga Eva,poate exista o prietenie…cunosc un caz concret..al meu 🙂 suntem prieteni de aproape 3 ani. de ce suntem atat de buni prieteni?pentru ca nu exista atractie fizica intre noi,sau ma rog,nu sexuala cel putin. arata bine,e dragut dar…cam atat 🙂 consider ca asta e singura situatie in care se poate lega o prietenie. atunci cand nu te atrage fizic sau in orice alt fel.cand nu te priveste ca o potentiala iubita,cand nu ii indeplinesti criteriile de selectie 🙂

 43. cosmin says:

  nu cred ca o prietenie intre o femeie si un barbat poate dainui la nesfirsit[depinde si de virsta .loc ,si moment] si mai ales un sfat nu lasati o prietenie cu o colega de serviciu sa sa transforme intr-o aventura .o sa suferiti enorm si o sa va para rau la amandoi nimic no sa mai fie la fel credeti-ma.

 44. Multe prietenii de genul asta se destrama in momentul in care apare langa unul dintre prieteni un iubit/iubita care nu pot intelege o astfel de prietenii,iar pentru ca pe marea majoritate ne sperie gandul de a ramane singuri si bineinteles credem ca o iubire este mai importanta decat o prietenie satisfacem cerintele partenerului nostru si incet incet sau brusc,dupa caz racim/eliminam acea relatie de prietenie

 45. Elena says:

  Hei.. nu sunt sigura de ce am ajuns aici..dar, ar fii pacat sa plec fara sa comentez. Lui ii placea de mine, fara sa-mi spuna. Insa, fiind fata, am observat. Nu am spus nimic, mi-am facut o relatie.. timp in care el a continuat sa vorbeasca zilnic cu mine. Mi-am facut alta relatie, el a ramas acolo… inevitabil, am inceput eu sa simt ceva pentru el.. si i-am propus o relatie. Nu a vrut.. a trecut timpul, am continuat sa vorbim.. i-am propus iar.. nu a vrut.. am renuntat. Mi-a propus el mie.. am zis sa incercam. Fiind la distanta, fiind si vacanta, nu ne-am intalnit in timpul asta. O cearta m-a facut sa sterg tot de pe facebook… si a doua zi am avut o discutie interesanta. Noi ne cunoastem prea bine, si ne intelegem prea bine pentru a fii impreuna ! Dragostea dureaza cel mult 3 ani, se spune. O prietenie dureaza cel mult o viata.
  Cum ai spus si tu.. exista categoric prietenia dintre un baiat si o fata.. doar dupa ce se consuma toate sentimentele de dragoste trupeasca .

 46. Anastasia says:

  Eu nu prea cred ca exista prietenie deoarece am avut 2 cazuri esuate in ultimul an. Problema apare cand incep alte sentimente decat cele de prietenie. Ultimul „prieten” se arata a fi foarte glumet, placut si de treaba, practic ne amuza orice prostie si stateam de cateva ori noaptea pana dimineata la „taclale”, dar asta numai la inceput. Dupa un timp de vreo luna s-a schimbat si nu prea mai arata interes fata de prietenia noastra. Eu consider ca a inceput sa ma placa si numai mergea asa deoarece am si prieten si de 2 ori m-a sarutat zicand ca e doar de fun. Voi ce credeti?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: