Lectura de dimineaţă

Imagine            Sâmbăta sunt fată de casă. Fac ordine în gânduri, şterg praful de pe cărţile cu amintiri şi răsfoiesc zâmbete, fericire, ochi verzi, negri sau ochi trişti şi cămăşi albastre, râsete şi frânturi de muzică, imagini, chipuri, primăvara în toiul iernii, prima zi de vară, primul sărut şi ultima strângere de mână. Ca un rac autentic ce sunt, mi-a plăcut întotdeauna să mă întorc în trecut. Fac asta cu regularitate, trecutul este deseori lectura mea de dimineaţă poate tocmai din cauză că mi-e teamă de necunoscut. În trecutul meu mă simt ca acasă, ştiu deja ce e acolo, drumul e bătătorit de mult, calc cu grijă pe aceleaşi urme lăsate amintire de timp şi sunt un spectator al propriei mele vieţi. Îmi place să mă privesc din afară. Îmi place să întâlnesc oameni dragi pe care care prezentul mi i-a luat, simt cum mă dedublez şi retrăiesc cu nostalgie momente, aşa că mă scufund cu fervoare în propriile amintiri, singurul loc din lume în care mă simt în siguranţă.

         Dar citesc uneori şi pasaje în care nu mă mai regăsesc. Dau paginile înainte, înapoi, mă întorc, o iau de la capăt şi încerc să absorb fiecare cuvânt din mine cea de altădată. Poate dacă mă dedic total lecturii şi citesc sacadat, cu răbdare – îmi spun, accentuând cu voce tare fiecare silabă, o să înţeleg mai bine ce simţeam atunci, de ce am făcut altfel decât aş face acum. Dar oricât de mult m-aş strădui, nu mă mai recunosc. Mă irită să văd cuvintele scrise parcă în altă viaţă pe foi îngălbenite de timp, cu cerneală albastră ştearsă de vreme, cuvinte întrupate din litere mărunte, firave, înclinate uneori spre dreapta, alteori spre stânga, şi ele la fel de nehotărâte ca mine. Cred că personalitatea mea e imprimată mai degrabă în felul cum scriu, decât în ceea ce scriu. M-am trezit deseori întrebându-mă ce ar spune un grafolog dacă mi-ar vedea scrisul, ce ar spune un psiholog dacă mi-ar citi viaţa? Mi-e teamă să aflu, aşa că mă întorc la aceleaşi litere plăpânde, dar bătute în piatră şi înţepenite acolo sub jurământul că oricât aş îngenunchia în faţa lor cu lacrimi fierbinţi, ele nu îşi vor părăsi nicicând locul de veci. Stau acolo neclintite, se ţin strâns de mână privindu-mă trufaş, aruncându-mă în fata adevărul crud că lacrimile nu au nicio putere în lupta cu timpul. Mi-e greu uneori să accept că trecutul nu poate fi schimbat. Aş vrea să mă iau pe mine însămi dintre pagini şi să mă zgâlţâi, să mă întreb „Eva, la ce te gândeai?”, să-mi spun că „Nu e bine aşa, suflet bleg, o să plângi mai târziu”. Mai bine îmi scriam viaţa cu creionul! Ce sentiment straniu să te întâlneşti cu tine şi să nu ştii cine eşti. Cine erai. Să te găseşti acum că ai devenit altcineva, dar fără să ştii cum ai ajuns cea de azi.

         Dar poate că dacă aş fi avut creion cu radieră, nu aş mai fi Eva cea de acum. Şi chiar dacă nu-mi explic ce caut eu aici, cred că îmi place unde mă aflu. Biblioteca bogată pe care o am în suflet e cea mai mare comoară a mea… Şi ce fericire că încă mai am destule rafturi goale acolo.

Despre Eva
Please don't romanticize me. I am not who you think I am.

20 Responses to Lectura de dimineaţă

 1. Victoria says:

  Foarte frumos spus . Scrii minunat ! 🙂

 2. Impecabil, toata admiratia pentru felul in care scrii!:)

 3. Ca de obicei, melancolia ta e foarte molipsitoare, fată dragă. Vreau totuşi să cred că ştii sî să râzi, atunci când viaţa îţi oferă ocazia.

 4. iulian B says:

  creionul, radiera si fotoshop real…..astea lipsesc si trecutului si prezentului de multe ori…Bestiala asezarea ideilor…..si cursivitatea sentimentelor….

 5. Raluca says:

  hmm esti rac..parca te plac si mai mult acum;))

 6. marcela says:

  superb….

 7. Roxana says:

  cred că e povestea general valabilă a oricărei femei rac…

 8. Orga Emilia says:

  Da…numai racul sensibil din tine putea sa astearna atat de frumos un prezent, dintr-un trecut care, da, parea sigur dar care zodie-si priveste parca visand si sperand viitorul mai frumos ( nu stiu daca e cel mai potrivit cuvant, credul- dar cu o intuitie de invidiat) daca nu noi, racii!?
  Prin fiecare articol, gand de-al tau citit, ma bucur tot mai mult ca te cunosc si ma descopar.

 9. Yabu says:

  vezi ca ai niste typo-uri : SACADAT, ACCENTUAND.(mda, nu e ceea ce voiai sa primesti intr-un com, dar e un fel de deformatie profesionala de cititor)

 10. Roxana L says:

  Am dat peste blogul tau acum acteva zile, si am devenit dependenta, oarecum! Nu stiam eu de ce ma regasesc atat de mult in tot ce scrii pe blog si acum am aflat: sunt si eu RAC :)) ! Si apropo de ce ziceai in postare, suntem schimbatoare deoarece zodia noastra e guvernata de luna, schimbatoare la luna..dar suntem interesante 🙂

 11. Stilul artistic si profund in care scrii ma face sa citesc fiecare articol pe-ndelete, incantata si surprisa ca adesea ma regasesc in cuvintele tale…(pentru ca si eu sunt rac, si mie mi-e teama de necunoscut si, nu in ultimul rand, si mie-mi place sa scriu…pentru ca si eu ma asez intr-un coltisor si ma uit linistita peste jurnalele mele si le savurez uneori cu mirare, alteori cu un zambet delicat)…Ma-ntorc si eu la articolele de-altadata si ma cuprinde dorinta sa scriu iar mai des, sa ma dezvalui in fata foilor albe care demult m-asteapta asa cum orice animal fidel isi asteapta stapanul 😀
  Felicitari pentru blog si pentru modalitatea frumoasa si reusita in care-ti valorifici talentul!:)

 12. Just me says:

  Felicitari…..scrii foarte frumos.

 13. Toate experientele tale te-au adus unde esti aici … deci nu incerca sa stergi nimic din ce esti 🙂

 14. danielle says:

  din clipa in care ti am citit prima data o postare m am gandit ca esti zodia rac, la fel ca si mine.. iar cand am citit postarea despre oamenii complicati si schimbatori..m am convins ;))

 15. Pingback: Garsoniera sa | Jurnalul Evei

 16. Pingback: Garsoniera lui | Jurnalul Evei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: