Dragoste la prima vedere?… nu, mulţumesc!

Imagine

            De-a lungul timpului nu de puţine ori am auzit oameni vorbind despre dragostea la prima vedere cu atâta înflăcărare, încât ai fi zis că li se întâmplă aşa ceva cel puţin o dată pe săptămână. La întrebarea dacă au întâlnit-o vreodată, răspunsul era  “Nu, dar eu cred în ea”. În concluzie, dragostea la prima vedere e ca Moş Crăciun: toată lumea vorbeşte despre ea, unii mai naivi cred că există, dar nimeni nu a văzut-o până acum.

         Dacă mă întrebaţi pe mine, dragostea este un proces de autosugestie. Am chiar şi un citat reprezentativ în privinţa asta: “Dragostea mea pentru el s-a născut, poate, din nevoia mea de a iubi” (Cella Serghi) – deci trebuie să existe o anumită disponibilitate din partea ta, o deschidere către celălalt, să existe dorinţa de a te îndrăgosti. Mai exact: X se afla într-un moment în viaţă când parcă îi lipseşte ceva, când simte nevoia să aibă pe cineva alături şi îşi doreşte o relaţie mai mult sau mai puţin serioasă; o întâlneşte pe Y la momentul potrivit şi vede că aceasta din urmă îndeplineşte – dacă nu toate, atunci mare parte din calităţile pe care el le cauta la o femeie: e cel puţin drăguţă, dacă nu frumoasă – checked, are simţul umorului – checked, îi merge mintea – checked, are părul verde cu şuviţe mov sau mai ştiu eu ce preferinţe are fiecare. Atunci X îşi zice “De ce nu?” şi încearcă să o cunoască, să vadă dacă se poate lega între ei ceva mai mult decât un schimb de fluide. La fel se întâmplă şi invers, dinspre Y şi X. Astfel, la prima vedere poate să fie atracţie fizică sau mentală, să ţi se pară foarte atrăgătoare cealaltă persoană, iar hormonii să înceapă să zburde, însă dragostea e un proces care cere timp, răbdare, interacţiune şi nu în ultimul rând cunoaştere a celuilalt. Atracţia sexuală NU e iubire!!! Iar dacă fetele, cel puţin, nu s-ar mai lăsa date pe spate de o pereche de ochi frumoşi şi de faptul că individul le spune exact ceea ce vor ele să audă, s-ar scuti singure de multe dureri de cap inutile. Aaah…şi nici n-ar mai spune mai târziu ca “Toţi sunt la fel” sau că “Iubirea e naşpa”. La 15-16 ani înţeleg să te arunci cu capul înainte şi să “suferi” din dragoste, să crezi că ţi-ai găsit alesul şi că iubeşti după ce v-aţi pupat o dată sau de două ori, însă dacă faci asta şi după o anumită vârstă… atunci doar tu eşti “naşpa” pentru că nu înveţi din greşeli.

         Revenind la subiect, poate să  mă contrazică oricine, însă mie mi se pare de domeniul fantasticului să spui că te-ai îndrăgostit de cineva la prima vedere. Da, asta sună bine cărţi şi în filme, când o vezi pe ea cum apare în slow motion în calea lui, iar el o priveşte fascinant în timp ce oamenii din jur dispar. Într-adevăr, e al naibii de romantic, dar unde în realitate e aia dragoste? Şi când vreodată se întâmplă asta în viaţa de zi cu zi? Ca să merg cu imaginaţia şi mai departe, cred că cei care te strigă pe strada “Hey, pisi”…se îndrăgostesc şi ei la prima vedere, nu?

         Şi ca o concluzie, că aici voiam să ajung, cred că am început să folosim cuvinte ca “iubire”, “dragoste” sau “te iubesc” cu prea multă uşurinţă. Le rostim atât de des şi oricui, încât nu prea mai au valoare. Am devenit superficiali, alergam după plăceri imediate şi ne lăsăm impresionaţi de exterior fără să ne punem măcar problema că poate în lumea asta mare există lucruri care nu-ţi sar în ochi, dar aşteaptă cuminţi să fie descoperite. Aruncăm cu “te iubesc”-uri în stânga şi-n dreapta, le împărţim la fel cum oferim prietenilor bomboane de ciocolată dintr-o cutie: “Vrei şi tu?”, iar singura problemă aici ar fi că, uneori, de la prea multe dulciuri ţi se mai şi apleacă…

Despre Eva
Please don't romanticize me. I am not who you think I am.

27 Responses to Dragoste la prima vedere?… nu, mulţumesc!

 1. Optimum says:

  „Orice iubesti, devii. Iubirea este un proces alchimic.” Osho, Despre Ego
  Deseori iubirea ți-o autoimpui, și te amăgești în mare parte, e foarte dificil să fii obiectiv și cinstit față de propriul suflet cînd alegi pe cine iubești.
  Dar se întîmplă să întîlnești o persoană care te atrage sufletește, și nu e un proces de fastfood, se petrece încet și treptat, și nu intimpini nici un obstacol sufletesc. Vă înțelegeți și vă potriviți atît prin ce faceți cît și sufletește. Și doar atunci înțelegi ce este dragostea, ea nu se explică ea se simte și se oferă de persoana care te iubește, iar din acest moment o iubești și tu, e ceva ce se petrece în acelați timp. E o energie foarte puternică și pură, și nu o poți spune sau auzi in cuvinte, o simți în flacăra ochilor care o trăiesc.
  Mi-a plăcut cum ai scris, actuală situație.

  • Eva says:

   Total de acord! „Ne îndrăgostim atunci când proiectăm asupra persoanei iubite perfecţiuni inexistente”, spunea Ortega y Gasset în „Studii despre iubire”. 🙂

   • Optimum says:

    ai cartea in format electronic ? am căutat un secol pina am gasit ceva depre iubire cărti bune 😀

    • Eva says:

     Din păcate, nu. Am citit-o în liceu şi ştiu că am notat atunci câteva citate ilustrative. Bineînţeles că am pierdut notiţele între timp, însă mi-a rămas în minte ce ţi-am scris şi ţie mai sus. Sunt sigură că exact cuvintele acestea erau în carte…pentru că m-a marcat profund şi pot spune că acela a fost momentul când am început să privesc iubirea şi relaţiile dintre oameni, în general, cu alţi ochi. Ţi-o recomand 🙂

     • Optimum says:

      am găsit-o pe scribd.com … o devorez azi sau mîine 😀 merci frumos, mai știi alte titluri de cărți ? tot despre iubire și relații ?

      • Eva says:

       Nu am citit foarte mult pe tema asta… „De ce bărbaţii se uită la meci şi femeile se uită în oglindă” de Allan Pease te-ar ajuta să înţelegi mai bine diferenţele dintre sexe, iar „Ioana” de Anton Holban, roman care mie personal mi-a plăcut extraordinar de mult, explica foarte bine de ce raţiunea în exces ajunge de cele mai multe ori să distrugă iubirea dintre două persoane. Lectură plăcută! 😛

      • Optimum says:

       Mulțumesc mult, am găsit ambele cărți 😉

 2. Oana. says:

  ‘O iubire mare e mai curand un proces de autosugestie’, spunea si Camil Petrescu in Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi 🙂

  • Eva says:

   Ai dreptate. Cred că de acolo mi-a rămas şi mie în minte exprimarea 🙂

   • Oana. says:

    Si mie mi-a ramas in cap de multi ani, de cand am citit romanul. Desi eram un copil doar, mi-a placut mult, ceva mi-a sunat mie bine. Abia mai tarziu a inceput sa si aiba sens 🙂
    Imi place mult cum scrii, esti talentata.

    • Eva says:

     Acelaşi lucru mi s-a întâmplat şi mie… Unele lucruri le aflăm prea devreme şi le înţelegem mai târziu. Îţi mulţumesc şi te mai aştept pe la mine pe blog 🙂

     • Delia says:

      Am constientizat asta mai tarziu cand mi-am analizat „prima dragoste”, cea adolescentina. Faptul ca a fost autosugestie nu a facut-o mai usor de uitat, dimpotriva. El era proiectia a tot ce imi doream eu sau cel putin asa aveam impresia. Cand el nu m-a mai vrut, partea din sufletul meu, care l-a creat pe el, a fost in agonie cu anii.
      Ochiul meu critic m-a facut mai tarziu sa vad oamenii asa cum sunt, cu mult inainte sa nutresc sentimente. Iubirea cu logodnicul meu a crescut incet, dar traieste si la 3000 de km distanta.
      Ma bucur sa vad ca nu sunt singura care nu crede in iubirea la prima vedere. Cei care aud asta ma acuza de prea multa rationalitate. Eu as spune ca iubirea la prima vedere denota superficialitate.
      Dar cum totul e subiectiv, cine suntem noi sa facem judecati de valoare asupra iubirii?

 3. mihaibdcu says:

  Dragostea asta la prima vedere ar trebui să meargă mână în mână cu lunile (şi subliniez, lunile!, nu zile sau săptămâni) de singurătate… după ce te tot îndrăgosteşti aşa la prima vedere de vreo şapte ori pe an, omul are o reacţie tare interesantă – dacă la anul nu se îndrăgosteşte iar de şapte ori (or mai mult), se simte – crunt – „singur”. O fobie groaznică de-a dreptul. Cred că am uitat (mulţi) cum e şi ce înseamnă să faci o… pauză (în singurătate – nu re-îndrăgostindu-te la prima vedere, iar.) . Am întâlnit puţini oameni care după o viaţă amoroasă plină de teiubescuri, mi-au spus după o perioadă „sunt singur, îmi este bine, îmi vindec sufletul” (căci trupul îl tot poţi vindeca şi re-nvia în partide de sex şi dragoşti trecătoare, dar cu sufletu-i mai greu!)

  De-altfel, parcă sună altfel când auzi „Sunt singur, la prima vedere. Dar ar fi uimitor, să mă îndrăgostesc” în comparaţie cu „M-am îndrăgostit şi luna trecută. Şi acum trei luni. Dar luna asta, cu tine, simt că o să ma îndrăgostesc cu-adevărat”!

  • Dana says:

   Ce frumos ai spus :” sunt singur, mi-e bine, imi vindec sufletul..”! Subscriu, tot mai rare astfel de vorbe si tot mai dese fulgerari amoroase la minut, din pacate! 😦

 4. Dan Mihalea says:

  Liviu Rebreanu zicea ca iubirea nu e un targ de genul „te iubesc pentru ca ma iubesti” ci o certitudine „te iubesc pentru ca te iubesc”.
  Se practica mult de tot targul din pacate, iar de aici s-a nascut si „dragostea la prima vedere”.
  Intotdeauna se va cauta o alternativa intre extreme sau se va face un „rebrand”. In curand se va schimba aceasta titulatura sa fie in trend cu moda 🙂 dar, la urma sa stii ca dupa cele 7 ture intr-un an, omul incearca sa devina mai bun, sa se adune, sa intre in anul nou cu forte proaspete, se duce si cere ajutorul divinitatii pentru a avea si el o relatie calumea iar apoi…. bifeaza 10 :)) .
  Some will never change 🙂

 5. miss Red says:

  mie mi-i sa intamplat :d si a fost rece si cald … si :))) nu stiu de ce, dar il mai iubesc :)))

 6. Alina G. says:

  Mare adevar ai spus! Fetele din ziua de azi (ma refer la cele mici, 14-15 ani) cred ca se indragostesc la primul venit… Cand ma uit la ele ma intreb cum de mai exista pe lumea asta :))) (daca eu care am 18 ani gandesc asa, ce sa zic de cei mai mari c amine?)

 7. Daniel says:

  Nu stiam postarea asta. Mersi. Am citit-o acum. Intradevar. Se leaga bine cu ce am scris si eu pe postul celalalt.

  A te indragosti si a iubi sunt dupa parerea mea doua lucruri diferite. Cu totii ne-am indragostit lulea de cineva cand am fost mai mici si cred ca asta are la baza o naivitatea inocenta si sunt experiente importante in dezvoltarea individului cum desigur sunt si dezamagirile. Nu e nimic gresit in asta. Dar cum spuneai si tu daca si la maturitaete te comporti ca un adolescent atunci e grav si constat ca acest comportament de imaturitate este tot mai raspandit si promovat. Uitati-va la fetele care apar la tv, in filme, in reviste.Ce tip de femeie e promovat? Fata cu incredere in sine, cu un caracter puternic, o femeie inteligenta, idependenta care isi asuma responsabilitatile sau mai degraba fetitele cu codite care defapt au 25-30 de ani si se comporta ca niste copii de 12 ani? Desigur ultimul tip de femeie e promovat si apoi toate pitipoancele copiaza si preiau acest tip de comportament si le vezi pe facebook in poze cu buzele tzuguiate. Revenind la subiect atunci cand te indragostesti de o persoana defapt tu te indragostit de imaginea foarte bine descrisa de tine mai sus a persoanei respective. Insa pe mama ta de exemplu o iubesti neconditionat pentru ca e persoana care ti-a oferit adapost si dragoste neconditionata…. As putea sa mai continui sa dezvolt subiectul dar cred ca nu mai trebuie adaugat nimic pt ca postul tau spune tot si sunt total deacord cu ce ai scris. Iar faza asta cu atractia chiar nu vreau sa o dezvolt dar iti dau un exemplu.

  Poza pe care o ai tu la avatar si pe facebook atrage privirile. Sunt sigur ca multi care au vizitat blogu sau profilul tau de fb nu stiau ca e poza modelului Amber Heard si ca pt tine e o poza expresiva care reprezinta feminitate. Acestia au vazut poza si au zis „mama ce gagica o bag pe lista si poate ca ma combin cu ea”. De ce? Pt ca anumite setari pe care le primim din mediul inconjurator sunt defectuase din start, unele sunt doar clisee banalizate pe care tindem sa le credem ca fiind adevarate in loc sa ne confruntam cu realitatea care e mult mai frumoasa si mai profunda. Lumea de azi se multumeste insa cu scociul de pe ochi atat cat vieaza frumos. 🙂 asa ca noapte buna acestora si buna dimineata celorlati.

 8. LiaTanya says:

  Ma puteti numi „Toma necredinciosul” dar asa cum iti dau dreptate tie Eva ca nu exista „dragoste la prima vedere” asa nu cred ca exista in realitate fata de o persoana de sex opus. Si zic Toma necredinciosul pentru ca daca mie nu mi s-a intamplat, nu cred, nu vad cum ar fi posibil. Am sustinut odata ca sunt indragostita de un barbat. A durat 6 ani indragosteala. Cand i-am pus punct am zis never again. Mai bine singur si fericit decat in cuplu si mizerabila. Apoi am crescut si m-am intrebat ce s-a intamplat. Si cam la urmatoarea concluzie am ajuns:
  Dragostea, ca sentiment, fata de o persoana de sex opus este de fapt o mare iluzie. Este suma nevoilor personale proiectata pe acea persoana de sex opus care ne atrage sexual.
  Combustibilul iluziei sunt putinele lucruri comune care ne fac sa credem sa sentimentul este real si deoarece credem in aceasta logica, alegem sa ignoram ce ne displace la persoana respectiva, ba chiar sa gasim amuzament si dragalasenie in ele. Dupa ce fumul iluzoriu in care ti-e invaluita mintea si ratiunea se duce, descoperim realitatea si spunem ca e cruda. Apoi desigur aruncam vina pe omul in cauza: „te-ai schimbat!!”
  Daca ceea ce zic eu nu ar fi adevarat, daca iubirea fata de o persoana de sex opus nu este iluzorie si de natura pur sexuala, atunci de ce nu e eterna ca dragostea fata de parinti ori copii, care nici nu se atenueaza, nici nu se schimba?

 9. Anca says:

  In trecut si mie mi se parea o exagerare tipic orientala expresia, pana am ajuns sa-i inteleg sensul adevarat pe pielea mea. Nu e vorba de iubire propriu zisa, genul pe care ai simti-o intr-o relatie, e vorba de INDRAGOSTIRE la prima vedere, e adevarat ca mi s-a intamplat intr-un moment de vulnarebilitate, cand aveam inima deschisa si sensibila, insa a fost indragostire, au fost fiori si nu cauzati de hormoni, ci de sufletul care se simtea citit si incapabil de a se ascunde de pofta celuilalt de a citi. De fapt, se si spune ca ne indragostim atunci cand suntem vulnerabili, nu suntem des asa pentru ca de multe ori din teama de a fi raniti sau din mandrie preferam sa imbracam armura superficialitatii, insa sunt momente in care nu avem de ales si inima ni se dezveleste…fie durerea, fie fericirea provoaca asta. Chiar isi intr-un moment ca asta nu oricine ma putea atinge in felul in care a facut-o el, era un strain, e adevarat ca din circumstante dedusesem ca este o persoana cultivata si cu coloana vertebrala, poate ca asta a ajutat filtrul judecatii, insa energia simtita a fost la prima privire. Spun toate astea in conditiile in care sunt genul de om care nu se poate apropia de oricine pentru ca simt de la o posta sufletul cuiva, iar in bratele lui m-as fi lasat cu cea mai mare incredere.

 10. insomniac says:

  Dragoste la prima vedere? sau mai trebuie sa trec inca o data

 11. Adamo says:

  Eva mi-a placut postul dar ai uitat sa tratezi un aspect al aceste probleme si anume intalnirile pe nevazute , pana la urma totul reprezinta o chestie de interpretare „la prima vedere ” poate inseamna si prima data cand vezi persoana de care te indragostesti si in cazul in care te-ai indragostit de toate ale ei pe inainte sa-i vezi chipul , doar pierzand nopti intregi discutand si disecand intreaga ei fiinta , mentalitate si suflet fara ca ea sa-si dea seama , atunci in momentul in care hotarati sa va vedeti si persoana respectiva mai corespunde si din punct de vedere estetic cerintelor tale atunci nu inseamna ca deja te-ai indragostit de ea prima data cand ai vazut-o adica „dragoste la prima vedere” ce zici de asta ? reprezinta o ipoteza valabila pentru „dragoste la prima vedere ” sau nu ?

 12. Raluca says:

  Unul dintre cele mai minunate lucruri pe care mi l-a adus facebook-ul este ca am descoperit blogul tau . Rezonam intelectual si emotional absolut la fel si citind comentariile, imi pare bine ca mai exista si multi alti oameni care gandesc si simt la fel . Cand intru aici parca sunt „acasa” , cand intru aici ma simt mai putin ciudatica. Tot ceea ce citesc imi este familiar. Bravo , continua !

 13. Anna says:

  Eu una m-am indragostit de cineva la prima vedere si credema … Il iubesc astazi pot spune ca il iubesc .. A trecut ” indragosteala ” .. Dar as fi ramas indragostita de el .. La prima vedere chiar daca nu as fi avut ocazia sa il cunosc ! Pt ca l-am cunoscut intr-o perioada … O singura data mi-am intersectat privirea cu a lui si a fost unic … Nu credeam ca poate fii real .. Au urmat zile intregi incercand sa ii mai intalnesc privirea ..si au trecut luni intregi in care l-am cautat si asteptat .. Si tot am sperat .. Macar sa il mai vad o data , macar atat .. Vroiam sa mai am parte macar o data de toate acele nuante de la mine din suflet .. Dupa multe luni intr-un final l-am intalnit din nou .. Intr-un cadru asemanator ca prima data .. Dar fara sa ii mai vad privirea profund ca prima oara .. A fost altceva de data asta eu eram in masina el pe strada .. Si da .. Atunci am stiut il vazusem de la spate .. Nici nu trebuia sa il vad la fata pt ca deja stiam ca el este .. Nu stiu cum si de ce dar am stiut ca el era .. Imi venea sa cobor jos din masina si sa fug la el si sa il privesc in ochi… Nu am facut asta , dar totusi el inca era acolo iar eu ” frecam ” benzina sa il mai vad .. A stat acolo ceva timp se uita la mine .. Dupa mult timp de cautare in sfarsit il gasisem .. Nu vroiam sa imi scape si de data asta .. Pt ca din prima clipa am stiut ca este el .. a doua zi am reusit sa il si gasesc , in sensul ca am vorbit .. Pt prima oara .. si din pasiunea aia nebuna care a trezit-o in mine … Prima oara , a facut un adevarat foc .. Cu care eu ma incalzesc in fiecare zi .. Pt ca desi il iubesc … Si este ” dragostea mea sincera la prima vedere ” niciodata nu ma iubit si el la prima vedere .. dar nu renunt .. Inca astept ziua cand ne vom intalni din nou privirea si … Sper sa fie dragoste ” la prima vedere ” din partea ambelor perechi de ochi… Pt ca iubesc ce am vazut … Si iubesc ce as putea vedea langa el ! Asa ca … Exista dragoste la prima vedere , eu nu am crezut in asa ceva .. Dar cand am simtit am stiut despre ce este vorba !:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: